Miami

Den stora metropolen Miami i sydöstra Florida är en mycket ung stad; ända fram på 1890-talet var Miami bara en vildvuxen by. Men entreprenörer förvandlade snart området till en sjudande livlig stad genom anläggning av hamnar och järnväg. Dagens Miami är en viktig knutpunkt för båttrafik mellan USA, Latinamerika och Karibien.

Idag bor det ungefär 650 000 invånare i Miami och 2,2 miljoner i storområdet Miami-Dade County. Många människor har spanskt påbrå vilket naturligtvis sätter sitt avtryck på staden. Som turist i Miami utforskar Du enklast staden med hyrbil. För komplett guide för att hyra bil i Miami.

Downtown

Själva downtown har en hel del att erbjuda: Bayside Marketplace är ett paradis längs vattnet med en stor småbåtshamn med över 150 specialistaffärer, saluhallar och många gatumusikanter som underhåller.

Åtskilt från downtown av The Miami River ligger Little Havanna, ett område där många kubaner valde att bosätta sig efter Castros revolution. Kvarteret har en väldigt speciell atmosfär och på huvudgatan Calle Ocho kan man njuta av kubanska läckerheter som tain (en bananväxt) och annan mat gjord på bönor, ris, kyckling och griskött. Årlig karneval hålls i mars och då exploderar området i rusig festyra.

Föredrar Du lite mer sofistikerade kvarter så finns Coconut Grove och här finns exklusiva boutiquer, flotta restauranger, trendiga barer och gatukaféer. På Coconut Grove Playhouse spelas pjäser från Broadway under vintern. Sevärt är också Coral Gables som är ett bostadsområde med imponerande arkitektur. Här blandas kinesisk, afrikansk och spansk kultur.

Miami Beach, strand och hav

Miami Beach

Om man tar sig längre österut mot kusten hittar man Miami Beach som formellt är en egen stad, men i praktiken har området växt samman med Miami. Här finns de trendigaste nattklubbarna och restaurangerna. Många av miljöerna känns igen från olika filmer. Kvarteret är fullt av paställfärgade byggnader och vajande palmer som avtecknar sig mot en klarblå himmel med havet gnistrande i bakgrunden.

I Art Deco-distriktet hittar man många unika byggnader och man kan boka guider för en rundvandring. Värt ett besök är även Lincoln Road i södra Miami Beach, här finns ett livligt kulturliv med dans, konst och vernissager.

Naturligtvis måste man även besöka den 16 km långa stranden. Här kan man ägna sig åt diverse vattensporter eller bara sitta och ta det lugnt med en drink i handen på någon av de otaliga barerna. Välkommen till Miami!

Kryssningar från Miami

Miami har världens största kryssningshamn och hanterar årligen omkring 5 miljoner passagerare. Förutom Miamis Port of Miami finns det ytterligare ett par stora hamnar i Florida. Att kombinera en Miami-resa med en kryssning till Karibien kan vara mycket trevligt och ofta omtyckt. Läs även om att åka på kryssning från Florida.